Wino zbudowane z wędzonych winogron, które wzrosły na wulkanicznych
glebach Sycylii: kultowa i ciepła wyspa. To właśnie tu znajduje się
Etna, jeden z najbardziej znanych wulkanów na świecie. Fumu
( org. Dym ) to wino inspirowane dymem wydobywającym się z wulkanu i
jego niezwykłą historią. Miłośnicy i pionierzy wina, osoby poszukujące
‘nowych koncepcji winiarskich’ będą nim zachwycone.
Winifikacja: grona zbiera się ręcznie, umieszcza w specjalnych 2/3
kilogramowych skrzynkach i składuje do wysuszenia w wentylowanych
pomieszczeniach, przez około 10 dni, w kontrolowanej temperaturze i
wilgotności. W pomieszczeniach tych znajdują się piece, które rozpala
się, aby płonęły powoli, bez widocznych płomieni. Piece te opalamy
nieużywanymi beczkami, które w momencie spalania tworzą
charakterystyczne, wszechobecne chmury dymu. Po upływie 10 dni winogrona
są uwędzone i mogą oddać winu swój naturalny, wyrafinowany dymny
finisz. Po ręcznym szypułkowaniu winifikacja rozpoczyna się od
gniecenia, maceracji i fermentacji alkoholowej winogron w kontrolowanej
temperaturze 26/28° C przez około 12 dni, aby w następnej kolejności
przeprowadzić fermentacje jabłkowo-mlekowa. Ostatni etap to
przeznaczenie 30% wina do leżakowania w beczkach z francuskiego i
amerykańskiego dębu.
Granatowa czerwień z rubinowymi refleksami. W nosie intensywne i
hojne, na wstępie ujawnia aromaty dojrzałych, czerwonych owoców, aby w
następnej kolejności uraczyć nas trzeciorzędowym aromatem odymionych
winogron. Na podniebieniu pełne i zrównoważone. Taniny aksamitne,
miękkie, idealnie zintegrowane z korzennymi doznaniami długiego i
trwałego finiszu. Najlepiej smakuje w towarzystwie dojrzewających serów i
wędliny. Świetne samo w sobie, sprawdzi się również jako dodatek do
pieczonych mięs i gulaszy.